İdrar kaçırma problemi; idrar kontrolünü sağlayamama, istemsiz bir şekilde idrarı tut…Devamını oku...
BPH; tıp literatüründe benign prostat hiperplazisi; halk arasında ise iyi huylu prostat büyümesi olarak tanımlanmaktadır. BPH; özellikle ileri yaşlardaki erkeklerde görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir problemdir.
İçindekiler
Prostat Nedir?
Prostat; erkek üreme sisteminde yer alan bir salgı bezidir. Semen sıvısını oluşturmakta işlevsel olan prostat bezi; mesanenin hemen altında bulunmaktadır. Yetişkin erkeklerde yaklaşık kestane büyüklüğünde olan prostat bezi aynı zamanda idrarın mesaneden çıkma ve penis içerisinden geçerek dışarı atılmasını sağlayan bölgeyi sarmaktadır.
İyi huylu prostat büyümesi; idrarın dışarı atılmasında ciddi problemlere neden olabilmektedir.
BPH (İyi Huylu Prostat Büyümesi) Belirtileri
Prostat bezindeki değişiklikler 40’lı yaşlarda başlamakta 50’li yaşlarda ise büyümektedir. Yaşamın sonuna kadar devam eden büyüme süreci; kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. BPH’nin açığa çıkardığı başlıca şikayetler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- İdrar atılması zor olmaktadır
- İdrar kanalında tıkanıklık hissi
- Sık idrara çıkma
- İdrar atılması sırasında yanma hissi
- İdrar kaçırma
- Mesaneyi tam boşaltamama hissi
- Damlama
- Kesik kesik idrar yapma
Yukarıda sıralanan belirtilerin yaşanması durumunda ve aynı zamanda idrarda kan görülürse mutlaka alanında tecrübeli bir hekime başvurulmalıdır.
BPH (İyi Huylu Prostat Büyümesi) Tanısı
BPH hastalığı tanı sürecinde hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesinin yanı sıra yaşanan şikayetlerin değerlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte hastalığın hafif, orta ya da ağır şekilde mi yaşandığının belirlenmesi amacı ile skorlama sistemleri uygulanmaktadır. Aynı zamanda elle muayene (makattan parmakla muayenesi) nitelikli bir şekilde tanı konulmasında etkilidir. Tanı sürecinde uygulanacak testler ise aşağıdaki şekildedir;
- İdrar tetkiki
- İdrar akım testi
- İşeme sonrası kalan idrar miktarı ölçümü
- PSA testi (Prostat spesifik antijen)
- Ultrasonografi
- Sistoskopi
BPH Tedavisi
Yaşam kalitesini düşüren BPH hastalığında tedavi seçenekleri oldukça fazladır. Hastalık hafif derecede ise yakın izlem ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilirken orta ve ağır derecede hafif girişimsel tedaviler ya da cerrahi müdahalelere başvurulabilmektedir.
İdrar yolunu tıkayıcı prostat dokusunun çıkarılması amacı ile uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Açık prostat ameliyatı: Özellikle çok büyük prostat dokusunun varlığında tercih edilmektedir.
- Kapalı prostat ameliyatı (Transüretral prostat rezeksiyonu (TURP): İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde öncelikli başvurulan cerrahi yöntemler son yıllarda kapalı cerrahi girişimlerdir. Bunun nedeni hasta konforu ve hızlı iyileşme süreçleridir. BPH tedavisinde TURP yöntemi en yaygın kullanılan cerrahi yöntemdir. İdrar kanalından içeri girilerek uygulanan TURP yöntemi sonrasında hastanın hastanede kalma süresi kısalmaktadır.
- Lazer ile prostat ameliyatları: HOLEP ya da Greenlight lazer yöntemleri ile uygulanmaktadır. Günümüzde HOLEP yöntemi daha sık uygulanmakla birlikte bu yöntem büyük prostat dokularında da güvenilir bir şekilde tedavi sağlamaktadır.
BPH hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Prostat muayenesi; prostat büyümesi ya da prostat kanserinin erken tanısında oldukça …Devamını oku...
Prostat kanseri kimlerde görülür sorusu özellikle 50 yaş üzerindeki erkekleri ilgilen…Devamını oku...
facebook
instagram