Laparoskopik cerrahi son dönemlerde oldukça popüler ve sık uygulanan yöntemler arasın…Devamını oku...
Güncelleme Tarihi: 9 May 2024
Laparoskopik cerrahi son dönemlerde oldukça popüler ve sık uygulanan yöntemler arasın…Devamını oku...
Güncelleme Tarihi: 9 May 2024
Laparoskopi, kelime anlamı itibariyle karın içi boşluğunun görüntülenmesini ifade eder. Güncel anlamda karşılığı ise karın içi boşluğuna girilerek karın içi organların ameliyatlarının yapılabildiği cerrahi teknikdir. Laparoskopi temelde kapalı bir ameliyat tekniğidir.
Bu organların cerrahi tedavisinde, geniş ameliyat kesileri yerine, birkaç adet küçük (0.5-1 cm) delikden yerleştirilen borucuklardan (trokar) bir kameraya bağlı olan teleskop ile elde edilen görüntü eşliğinde uzun-ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir. Teknik olarak trokarlardan girilen kamera ile görüntü elde edilmektedir. Görüntü normalden daha büyüktür ve detaylı bir görüş alanaı sağlar. Bu teleskop ile karın içindeki organların görüntüsü teleskoba monte edilmiş ufak kamera sistemi ile bir ekrana yansıtılarak organın yaklaşık 10 kat büyütülmüş görüntüsü eşliğinde cerrahi gerçekleştirilir.
Laparoskopik cerrahide kullanılan bu ufak kesiler nedeniyle, laparoskopik cerrahi sonrası, açık cerrahideki geniş ameliyat kesilerine göre, çok az rahatsızlık ve ağrı olmakta ve kozmetik açıdan daha iyi bir görünüm sağlanmaktadır. Laparoskopi ile ameliyat sonrası ameliyat ağrısı ve bu nedenle ağrı kesici kullanımı, hastanede yatış süresi ve iyileşme süresi oldukça azalmaktadır. Laparoskopik cerrahi de açık cerrahi gibi genel anestezi (narkoz) altında yapılmaktadır.
Laparoskopik cerrahi, hastalar için açık cerrahiye göre daha kolaylıklar sağlayan bir teknik olmasına rağmen, uygulanması için oldukça deneyim ve özellikle bu konu üzerinde edinilmiş eğitimi gerektirmektedir.
Hastalar açısından, açık cerrahi ile karşılaştırıldığında araştırmalarda belirlenmiş birçok fayda sağlanmaktadır.
Laparoskopi ürolojideki birçok cerrahi girişimde uygulanabilen bir tekniktir. Her geçen günde kullanılan ameliyat sayısı artmaktadır. Son yılllarda laparoskopiye adapte edilen yeni teknikler sayesinde teknik çok daha efektif hale gelmektedir. Laparaskopi ürolojide en sık olarak böbrek ameliyatlarında kullanılmaktadır. Ben klinikte 2006 yılından itibaren laparoskopik tekniği kullanmaktayım.
Ürolojide Laparoskopinin Uygulandığı Hastalıklar:
Prostat kanseri nedeniyle Prostanın alınması: (Laparoskopik Radikal Prostatektomi)
Testis kanseri nedeniyle lenf düğümlerinin temizlenmesi (Laparoskopik Retroperitoneal Lenfadenektomi)
Mesane kanseri nedeniyle mesanenin tamamen alınması (Laparoskopik Radikal Sistektomi)
Kanser süphesi olan kitlelerin ve fonksiyonel olan iyi huylu tümöerlerin çıkarılması.
Laparoskopik böbrek kisti ameliyatı için tıklayınız
Laparoskopik cerrahinin uygulanmasında kesin sakıncalı olan durumlar, düzeltilemeyen kanama hastalıkları, barsak tıkanıklıkları, karın duvarında aktif infeksiyonlar ve karın zarına yayılmış kanserler ve karın zarı içinde su toplamış hastalardadır. Göreceli olan sakıncalı durumlar aşırı şişmanlık, karın ve leğen kemiği organlarında önceden geçirilmiş büyük ameliyat, gebelik, ağır solunum yetersizliği, ağır kalp atım bozuklukları, kalp hastalıklarıdır.
Rutin olarak laparoskopik cerrahi uygulayan tecrübeli ve eğitimli cerrahlar tarafından yapılan girişimlerde komplikasyonlar oldukça düşüktür. Laparoskopik cerrahide yaklaşık
komplikasyon oranı %4-5 dir. Laparoskopide açık ameliyata geçme olasılığı ise yaklaşık %1-5dir.
facebook
instagram