Prostat muayenesi; prostat büyümesi ya da prostat kanserinin erken tanısında oldukça …Devamını oku...
Ankara Prostat biyopsisi; prostat kanserinin varlığının tespit edilmesinde başvurulan girişimsel işlemlerden biridir. Kan testlerinde PSA oranında ve rektal muayene sırasında prostat kanseri ile ilişkili bir şüphe bulunuyor ise hekiminiz sizden prostat biyopsisi yaptırmanızı isteyecektir.
İçindekiler
Ankara Prostat biyopsisi kısaca; prostat bezinden özel iğne ile parça alınması ve alınan parçanın laboratuvar ortamında incelenmesi olarak açıklanmaktadır. Prostat kanserinin tanısı uzun yıllardır prostat biyopsisi ile konulmaktadır. Teknolojik gelişmeler sonucunda prostat biyopsisinde de yeni yöntemler geliştirilmiştir. Bu yazımızda prostat biyopsisi nasıl yapılır, prostat biyopsisi çeşitleri nelerdir; sorularını yanıtlayacağız.
Prostat Biyopsisi Çeşitleri
Ankara Prostat biyopsisi; eski tip klasik prostat biyopsisi ve füzyon prostat biyopsisi (yeni tip) olarak iki şekilde uygulanmaktadır.
Ankara klasik prostat biyopsisi; alanında tecrübeli üroloji uzmanları tarafından uygulanan prostat biyopsisi işlemi ultrason eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bu işlemde Füzyon prostat biyopsisinde kullanıldığı gibi MR kullanılmamaktadır. Hastanın makatından gönderilen ultrason probu ile prostat bezinde rastgele 12 parça alınmaktadır.
Ankara füzyon prostat biyopsisi; Günümüzde oldukça kısıtlı merkezde uygulanan Füzyon prostat biyopsisi; özellikle agresif prostat kanserinin nitelikli tanısında altın standart haline gelmiştir. Uygulama öncesinde multiparametrik MR incelemesi ile kanser açısından şüpheli bölgeler belirlenmekte ve MR görüntüsü üzerinde söz konusu bölgeler işaretlenmektedir. İşlem sırasında hasta uyutulmakta ve makatından gönderilen ultrason probu ile daha önce belirlenen bölgelerden parça alınmaktadır.
Prostat Biyopsisi Uygulama Biçimleri
Prostat biyopsisi iki farklı biçimde uygulanabilmektedir. Bunlar; perine yolu ile uygulanan transperineal biyopsi ve transrektal prostat biyopsisidir. Transrektal prostat biyopsisinde hasta yan yatırılmakta ve dizlerini karnına doğru çekmesi istenmektedir Prostat bezi çevresi uyuşturulmakta ve yaklaşık 20 dakika süren bu işlemde iğne kalın bağırsağı delerek parça alabilmektedir. Bu nedenle nadir de olsa enfeksiyon riski bulunmaktadır. Transperineal biyopsi işlemi ise daha az başvurulan bir yöntem olmakla birlikte anestezi uygulaması altında gerçekleştirilmektedir. Biyopsi iğnesi perineden prostat bezine gönderilmektedir ve bu işlem yaklaşık 30 dakikada tamamlanmaktadır.
Prostat Biyopsisi Öncesi Hazırlık
Hekiminiz prostat biyopsisi istediğinde birtakım hazırlıklar gerekmektedir. İdrarda enfeksiyon şüphesine karşı idrar kültürü incelemesi ve kan sulandırıcı ilaçların uygulamadan yaklaşık 1 hafta öncesinden kesilmesi gerekmektedir. İşlemden 1 gün önce hekiminizin önerdiği antibiyotiğin kullanılması aksatılmamalıdır. Aynı zamanda işlemin uygulanacağı gün hastada bağırsak temizliği için lavman yapılması gerekmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ankara böbrek kistleri doğumsal olabileceği gibi yetişkinlik döneminde de oluşabilen …Devamını oku...
Sistit; idrar torbası iltihabı (mesane iltihabı) olarak tanımlanmaktadır. Genellikle …Devamını oku...
facebook
instagram