İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde, ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı günce…Devamını oku...
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen ve her geçen yıl görülme oranı artan kanser türlerindendir. Aynı zamanda kansere bağlı ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alan prostat kanseri; prostat dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve tümör oluşturması olarak tanımlanmaktadır.
Prostat Kanseri Kimlerde Görülür?
Prostat kanseri 65 yaş üzeri erkeklerde görülmektedir. Söz konusu kanser türü erken evrede herhangi bir şikayete neden olmayabilmektedir. Bu nedenle özellikle risk faktörleri bulunan kişilerin rutin kontrollerini aksatmaması önerilmektedir. Tedavi edilmeyen prostat kanserinde prostat bezine baskı uygulanabilmekte ve bu durum hastada çeşitli şikayetlere neden olabilmektedir.
Prostat Kanseri Belirtileri
Prostat kanseri belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- İdrar atımı sırasında yanma hissi
- Boşalma sırasında ağrı hissi
- Kasık bölgesinde baskı hissi
- Ereksiyon problemleri
- İdrar atımı sırasında zorlanma ve kanama
- Semende kan görülmesi
- Kemik ağrıları ve kemik kırılmaları
Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı yaşandığında mutlaka alanında tecrübeli bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Öyle ki her kanser türünde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanı tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir.
Prostat Kanseri Risk Faktörleri
Prostat kanserinde başlıca risk faktörleri genetik öykü ve yaş faktörüdür. Yaş ilerledikçe prostat kanseri riski artmaktadır. Genellikle 50 yaş altı erkeklerde prostat kanseri görülme riski minimum düzeydedir ancak 70 yaşındakilerde %50 oranında görülme riski bulunmaktadır. Aynı zamanda ailede prostat kanseri görülen kişilerde prostat kanseri görülme riski daha yüksektir.
Prostat Kanseri Evreleri
Prostat kanserinde evrelendirme; tümörün boyutuna, tümörün yayılma oranına, lenf nodlarına yayılım gösterip göstermediğine ve metastaz gerçekleşip gerçekleşmediğine göre değerlendirilmektedir. Prostat kanseri evreleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- İlk evrede oluşan tümör prostat içerisindedir ve rektal muayene yolu ile fark edilmeyecek şekilde küçüktür. Derecesi küçük olan bu evrede diğer bölgelere yayılım söz konusu değildir.
- İkinci evrede tümör prostat içerisinde ilerlemiştir ancak prostat çevresinde yayılım göstermemiştir. Bu evrede MR ile tanı konulabilmektedir.
- Üçüncü evrede prostat içerisinin yanı sıra sperm kesesi gibi çevre dokulara yayılım göstermiştir ancak lenf nodlarına sıçrama gözlemlenmemektedir.
- Dördüncü evrede kanser hücreleri lenf nodlarına ve çevre dokulara yayılım gösterir ve metastaz söz konusu olabilmektedir.
Prostat kanserinde doğru evrelendirme hastalığın nitelikli ve doğru bir şekilde tedavi uygulanmasını sağlamaktadır.
Prostat Kanseri Ameliyatları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ankara HoLEP; tıp literatüründe holmium lazer ile prostat enükleasyonu olarak tanımla…Devamını oku...
Ankara prostat füzyon biyopsisi; prostat büyümesinin nedenlerinin araştırılmasında uy…Devamını oku...
facebook
instagram