Robotik cerrahi; 21. yy’da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelmektedir. NAS…Devamını oku...
Prostat Kanseri Tedavisi
Prostat kanseri tedavisi, kanser tespit edildikten sonra hastalığa bağlı gelişmekte olan faktörler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Hastanın genel durumu, yaşı, sağlığı göz önüne alınmaktadır. Bu kanser türü erkeklerde oldukça sık görülmektedir. Aynı zamanda kansere bağlı ölüm oranlarında 2. sırada yer aldığı gözlemlenmektedir. Öncelikle prostat, erkeklerde bulunan ortalama olarak bir ceviz büyüklüğüne sahip ve mesanenin altına yerleşmiş olan salgı üreten bir organdır. Kanser ise bu noktada bazı hücrelerin anormal seyir göstermesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda kanserler tek bir noktadan ya da birkaç noktadan farklı şekilde gelişim gösterebilmektedir.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri nedir? Bu kanser türü erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat kısmının anormal ve kontrolsüz düzeyde çoğalması ile meydana gelmektedir. Kontrolsüz çoğalan hücreler zamanla kötü huylu tümörleri ortaya çıkarabilmektedir. Erkeklerde prostat bezi, mesanenin hemen alt kısmında yer almaktadır. Ayrıca üretra adı ile bilinen idrar yolunu çevreleyen ceviz büyüklüğüne sahip bir organdır. Erkeklerin vücudunda üremi sisteminin işlevlerini düzenleyen bir role sahip olan testesteron hormonunun salgılanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda spremlerin canlılığını ve hareketlerini de koruyan bir etkiye sahiptir. Bunun yanında halk arasında ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan prostat büyümesi durumuna da prostat ismi verilmektedir. İlerleyen yaşlarda olan erkeklerde görülme olasılığı oldukça fazladır.
Prostat Kanseri Belirtileri
Prostat kanseri belirtileri genelde erkeklerde ilerleyen evrelerde kendini göstermektedir. Pek çok farklı belirti ile kendini ortaya çıkarabilmektedir. Oldukça sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu gözlemlenmektedir. Erken evrelerde tanı konulabilmesi için erkek teşhis oldukça büyük öneme sahiptir. Tanımlanan belirtilerin ise farklı prostat sorunlarda da görülebileceği bilinmektedir. Ancak genel anlamda prostat kanserinin belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Sık idrara çıkma
- İdrar yaparken güçlük yaşama
- İdrarda ya da menide kan görülmesi
- Ereksiyon problemleri
- İstek dışı kilo verme
- Boşalma esnasında ağrı yaşanması
- Bel, kalça veya bacakta da ağrı yaşanmasına yol açabilmektedir.
- Üriner sisteme ait problemler
- Kesikli yavaş akımlı işeme
Prostat Kanseri Tanısı
Prostat kanseri tanısı yapılabilmesi için belli başlı yöntemler bulunmaktadır. Ancak hastalık ilk evrelerde hiçbir şekilde belirti göstermemektedir. Prostat bezinin büyümesi ile birlikte kişide sık idrara çıkma, gece idrara kalkma gibi durumlar görülebilmektedir. Ayrıca ağrılı bir şekilde idrar yapılmasına da neden olabilmektedir. Bunun yanında kişinin cinsel fonksiyonunu da etkilediği görülebilmektedir. Prostat kanseri, omurga, kalça veya kaburga gibi noktalarda ağrı yaşanmasına neden olabilmektedir. Belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir muayene gerçekleştirilmesi ger ekmektedir. Farklı yöntemlerin yardımı ile kişide prostat kanseri olup olmadığı belirlenmektedir.
Prostat Kanseri Evreleri
Prostat kanseri evreleri, diğer kanser türlerinde de olduğu gibi 4 başlık altında sıralanmaktadır.
Bu evreler şu şekildedir:
- İlk evrede kanser prostat ile sınırlıdır. Sadece prostatın bir kısmına yayılmıştır.
- İkinci evre kanser daha fazla ilerlemiştir ancak hala prostat ile sınırlıdır.
- Üçüncü evrede kanser prostatı saran doku kapsülüne yayılmaktadır. Bu yayılma ise bazen sperm kesesini de içerebilmektedir.
- Dördüncü evrede ise kanser lenf bezlerine, organlara, sperm kesesine yayılmıştır. Kısacası prostatnın dışarına çıkmıştır.
Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Prostat kanserinin tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında ameliyat, radyoterapi, hormonoterapi bulunmaktadır. Hangi yöntemin uygulanacağına ise hastanın genel sağlık durumuna, yaşına göre karar verilmektedir. En iyi yöntem tercih edilerek hastanın sağlığına kavuşması hedeflenmektedir. Bu nedenle detaylı bir tedavi planı oluşturulmakta ve buna uygun bir tedavi programı oluşturulmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Robotik cerrahi ilk olarak NASA Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar, sanal g…Devamını oku...
Robotik radikal sinir koruyucu prostatektomi: Prostat kanseri tedavisinde cerrahi ted…Devamını oku...
facebook
instagram