İdrar kaçırma problemi; idrar kontrolünü sağlayamama, istemsiz bir şekilde idrarı tut…Devamını oku...
Prostat muayenesi; prostat büyümesi ya da prostat kanserinin erken tanısında oldukça önemlidir. Prostat muayenesinin nasıl yapıldığı sorusunun yanı sıra prostat muayenesinin ne zaman yapılması gerektiği de oldukça önemlidir.
Ailede prostat kanseri öyküsü bulunan erkekler 40 yaştan itibaren senede 1 kez; ailede prostat kanseri öyküsü bulunmayan erkeklerin ise 45 yaştan itibaren senede 1 kez prostat muayenesine başvurmaları önerilmektedir.
Prostat kanserinin yanı sıra iyi huylu prostat büyümesi problemi de hastanın günlük yaşam konforunu olumsuz etkileyecek şikayetlere neden olabilmektedir. Söz konusu şikayetlerin erken evrede giderilmesi; prostat kanseri riski olup olmadığının değerlendirilmesi amacı ile günümüzde eller rektal muayene, PSA değerinin kan yolu ile ölçülmesi, idrar tahlilleri, kreatinin değerlendirmesi, idrar akım hızının ölçülmesi ve ultrason, MR gibi radyolojik yöntemler uygulanabilmektedir.
Rektal Tuşe Nedir?
Rektal tuşe; prostatın parmakla rektal yoldan muayenesini tanımlamaktadır. Özellikle prostat kanserinin tanısında hala altın standart olan parmakla rektal muayene yöntemine pek çok hasta tarafından önyargı ile yaklaşılmaktadır. Kan ve idrar tetkikleri, son teknoloji ile geliştirilen radyolojik tanı yöntemleri ile birlikte prostat bezinin sertlik derecesinin değerlendirilmesinde rektal tuşe yöntemi günümüzde dahi büyük önem taşımaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ankara Prostat biyopsisi; prostat kanserinin varlığının tespit edilmesinde başvurulan…Devamını oku...
Sistit; idrar torbası iltihabı (mesane iltihabı) olarak tanımlanmaktadır. Genellikle …Devamını oku...
facebook
instagram