Robotik Cerrahi

Ankara robotik cerrahi, ülkemizde de son yıllarda uygulanmaya başlanan bir ameliyat yöntemidir. Hasta ve cerrah açısından oldukça konforlu olan söz konusu tedavi yöntemi; da Vinci Robotik Cerrahi sistemi olarak da tanımlanmaktadır. Küçük bir kesi ile uygulama alanına gönderilen enstrümanların kontrolünü konsol başındaki cerrah sürdürmektedir. Bir tür kapalı ameliyat tekniği olan robotik cerrahi; üroloji alanında da sıklıkla kullanılmaktadır.

Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahide kullanılan ekipmanlar 3 maddede incelenebilmektedir. Bunlardan ilki; uygulama alanına gönderilen 3 boyutlu kameralardır. Kameralar aynı zamanda görüntüyü yaklaşık 12 kat büyütme özelliğine sahiptir. Robotik cerrahinin bileşenleri kameralar ile birlikte cerrahi enstrüman olarak da adlandırılan 7 kademeli serbest hareket etme yetisine sahip kollar ve cerrahın kontrolünde olan cerrahi konsoldur. Cerrah; port adı verilen ince borular sayesinde uygulama alanını görmekte ve ameliyat edebilmektedir.

Robotik Cerrahinin Özellikleri

Kullanılan 3 boyutlu kameralar sayesinde uygulama alanında derinlik hissi kazanılıyor ve çok daha rahat bir şekilde işlem gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda açık ameliyat sırasında ulaşılması zor; çok küçük alanlara da robotik cerrahi ile kolay bir şekilde ulaşılabiliyor. Uzaktan kontrol sistemi ile el titremesi gibi risklerin de önüne geçilebilmektedir. Cerrahi enstrümanlar yaklaşık 540 derece dönebilmektedir ve bu sayede uygulama alanında istenilen her bölgeye ulaşabilmektedir.

robotik-cerrahi

robotik-cerrahi-nedir

Ürolojide Robotik Cerrahi

Ürolojide en yaygın olarak kullanılan tekniklerden biri olan robotik cerrahi, özellikle prostat kanseri cerrahisinde sıkça tercih edilmektedir. Leğen kemiği içerisindeki dar alanlarda robotik cerrahi, hareket kabiliyetini artırarak daha net bir görüş sağlar ve bu sayede prostata yakın olan sinirlerin korunmasına yardımcı olur. Bu avantajlar, operasyon sonrasında sertleşme problemleri ve idrar kaçırma gibi sorunların daha nadir görülmesini sağlar. Ayrıca, böbrek ameliyatları ve böbrek kanseri ile ilgili operasyonlarda, böbreği besleyen damarların serbestleştirilip bağlanmasında yüksek hareket kabiliyeti, oluşabilecek komplikasyon minimize eder.

Ürolojide robotik cerrahinin kullanıldığı ameliyatlar aşağıdaki gibidir;

  • Robotik böbrek kanseri ameliyatı
  • Robotik prostat kanseri ameliyatı
  • Robotik mesane kanseri ameliyatı

Robotik cerrahi Türkiye’de son dönemlerde kullanılmaya başlanan yeni bir teknolojidir. Hem cerraha hem de hastaya sayısız konfor sağlayan bu teknoloji robotik cerrahi sertifikasına sahip bu konuda eğitim almış cerrahlar tarafından belli merkezlerde uygulanmaktadır. Doç Dr. Mustafa KIRAÇ, Eylül 2012 yılında Fransa’nın Strasbourg kentinde robotik cerrahi eğitimi almış ve bu tarihten itibaren ameliyatlarında robotik cerrahi sistemi kullanmaktadır.

Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Robotik cerrahi, cerrahın hastanın yanındaki konsoldan, hastanın üzerindeki kolları kullanarak gerçekleştirdiği bir ameliyat yöntemidir. Bu teknik, Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi adı verilen bir sistemle uygulanmaktadır. Başlangıçta, astronotların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile geliştirilen bu sistem, daha sonra harp cerrahisinde uzaktan ameliyat yapma planlarına evrildi. Dünya genelinde yaklaşık 20 yıldır, Türkiye'de ise 10 yıldır robotik cerrahi ile birçok ameliyat gerçekleştirilmektedir. Laparoskopik ameliyatlar gibi küçük kesilerle, robotik 3 boyutlu kamera ve robotik el aletleri kullanılarak ameliyatlar gerçekleştirilir, bu da insan gözüne benzer bir derinlik sağlar ve farklı açılardan görüş imkanı tanır.

Robotik Cerrahi Avantajları ve Dezavantajları

Robotik cerrahi, klasik laparoskopi işlemlerinden 3 boyutlu görüntüleme ile daha net ve keskin bir görüş sağlaması ile ayrılır. Ayrıca, kullanılan cerrahi aletler eklemli bir yapıya sahiptir, bu da insan kol ve bilek hareketlerini taklit ederek son derece hassas cerrahi müdahalelerin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Robot teknolojisinin bir avantajı, cerrahi işlem sırasında insan gibi yorulmamasıdır. Robot teknolojisi yorgunluk, kamera sistemi ve cerrahi kollarda titreme ve odak kaybına neden olabilen durumları ortadan kaldırır. Ancak, robotik cerrahinin bazı dezavantajları da bulunmaktadır, bunlar arasında dokunma duyusunun olmaması, robotik sistemin kurulum ve çıkarma süreçlerinin uzun olması, cihazın mekanik arızalar yapma riski ve sistemin yüksek maliyeti sayılabilir.

Robot Destekli Cerrahi Ne Kadar Güvenlidir?

Robotik kolların incelik ve koordinasyonu, cerrahların ameliyat sırasında daha az hata riski sağlar. Bu durum, operasyonun başarısını artırır ve hastaların güvenliği açısından önemli bir faktördür. Ayrıca, daha küçük kesilerle gerçekleştirilen ameliyatlar, hastaların daha az ağrı ve rahatsızlık hissetmesini sağlar.

Robotik Cerrahi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Robotik bypass, kalp ameliyatlarında, özellikle koroner arter bypass cerrahisi, doğumsal kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, kalp kapak operasyonları, septal defekt ameliyatı ve kalp içindeki tümörlerin çıkarılmasında kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Ankara robotik cerrahinin kullanım alanları şu şekildedir; obezite ameliyatları, kolon ve rektum kanserlerinde tedavi, kalp ve damar hastalıklarının tedavisi ve ürolojidir. Bu hastalıkları yaşayan ve genel sağlık durumları cerrahiye uygun olan kişilere robotik cerrahi uygulanabilir. Robotik cerrahi kimlere uygulanır sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Robotik Cerrahi Ameliyat Ücreti

Ülkemizde robotik cerrahi uygulaması için tercih edilen sistem, da Vinci adını taşır ve yalnızca tek bir firmaya aittir. Bu özel sistem kullanıldığı için robotik cerrahi maliyetleri genellikle Amerikan Doları üzerinden belirlenir. Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyat maliyetleri, cerrahi ve hastane harcamalarının yanı sıra kullanılan robotik cerrahi sisteminin yatırım maliyetini, yıllık bakım masraflarını ve robotik kolların ücretlerini de içermektedir. Ürolojik kanser tedavisinde kullanılan robotik cerrahi ameliyat fiyatları, kanserin evresi, tümörün yayılma durumu gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir.