Sünnet çok eski çağlardan bu yana uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Tarihçesi çok es…Devamını oku...
Robotik cerrahi ilk olarak NASA Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar tarafından uzaydaki astronotları ameliyat edebilmek amacıyla gerçekleştirildi. 1997 yılında ilk olarak robotik kolesisektomi (safra kesesi ameliyatı) ile denendi. 2000 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayını alarak kullanıma girdi.
Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır
Robotik Cerrahi Sistemi, temelde kapalı bir ameliyat tekniğidir. Cerrahın mümkün olan en az kesiyle operasyonu gerçekleştirmesine olanak tanıyan sistem, üç boyutlu üstün görüntüye ve ileri teknoloji ürünü, hareket yetenekleri çok fazla olan, çok ince ve hassas enstrümanlara sahip bir laparoskopik cerrahi sistemidir. Robotun kollarının uç kısımları üroloji ameliyatlarında, hastanın karın bölgesinden açılan ve boyutları 8 mm ve 12 mm arasında değişen 4 ya da 5 adet delikten karın içine yerleştirilen trokar denilen metal ya da plastik yapılara bağlanır. Cerrah ise, hastaya dokunmadan tüm robot kollarını kontrol ederek ameliyatı yaptığı kontrol paneline (konsol) oturarak ameliyatı yapar.
Son yıllarda ülkemizde de robotik ameliyatlar yaygınlaşmakta ve başarılı olarak Gerçekleştirebilecek cerrahlar yetişmektedir.
Robotik cerrahinin klasik laparoskopi ve açık cerrahiye göre birçok avantajı bulunmaktadır. Daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha hızlı işe dönüş ve daha erken taburculuk süresi, estetik olarak daha az kesi olması hasta için en önemli avantajlarıdır. Ayrıca robotik ameliyatlar sırasında cerrah çok daha net görüntü aldığı için daha iyi tümör kontrolü sağlayabilir. Dolayısıyla robotik cerrahi ameliyatları klasik ameliyatlara göre çok daha etkindir.
Ürolojide robotik cerrahi prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, böbrek çıkım darlığı ve üreterovezikal darlık ( idrar kanalının mesaneye girim darlığı) gibi belli başlı ameliyatlarda kullanılmaktadır. Özellikle prostat kanserinin tedavisinde çok yaygın olarak kullanılır. ABD’ de prostat kanseri ameliyatlarının yaklaşık % 90’ı robotik olarak gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha düşük olmakla beraber her geçen gün artmaktadır. Prostat kanseri ameliyatlarında en önemli avantajı ise çok daha etkenin bir tümör kontrolü yapılabilmesi, hastaların kabusu haline gelen idrar kaçırmanın neredeyse hiç olmaması ve ameliyat sonrası cinsel fonksiyon bozukluğunun daha az oranda görülmesidir.
Ben ameliyatlarımda 2012 yılından itibaren başta prostat kanseri, mesane kanseri ve böbrek çıkım darlığı ameliyatları olmak üzere uygun olan her ameliyatta robotik cerrahiyi kullanıyorum.
Robotik Cerrahi Nedir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Cinsel sorunlar sanılanın aksine toplumda daha sık görülmektedir. 40 yaşını geçmiş er…Devamını oku...
Böbrek taşı hastalığı böbreklerde kum ve taş oluşumu olarak tanımlanan; hastada yoğun…Devamını oku...
facebook
instagram