Ankara HoLEP; tıp literatüründe holmium lazer ile prostat enükleasyonu olarak tanımla…Devamını oku...
Varikosel Tedavisi
Varikosel, testis torbası içerisinde yer alan damarların şişmesidir. Hemen her yaşta ortaya çıkabilmekte olan bir hastalıktır fakat her zaman belirti göstermemektedir. Bazı durumlarda ağrı, testislerin birinde ağırlık hissi ya da şişlik gibi durumlara neden olabilmektedir. Aynı zamanda Varikosel görüşmekte olan testis diğerine oranla daha büyük gözükebilmektedir.
İçindekiler
Hastaların bazılarında kısırlık oluşumuna neden olan bir durumdur. Tanı esnasında ise fiziksel muayene dışında ultrason yöntemi de kullanılarak durum daha detaylı bir şekilde dile getirilmektedir. Ayrıca bazı bireylerde ise herhangi bir tedavi gerçekleştirilmesine gerek duyulmamaktadır. Eğer şişlik ağrıya oluşumuna neden olmakta ise ağrı kesici kullanımı önerilmektedir.
Varikosel Tedavisi Nedir?
Varikosel Tedavisi Nedir? Çoğunlukla tedavi gerektiren bir durum değildir. Ergenlik döneminde olan ve belirgin farklara neden olan durumlarda uygulanmakta olduğu gözlemlenmektedir. Tedavi seçenekleri arasında ise cerrahi ligasyon ya da parkütan venöz embolizasyon bulunmaktadır. Yapılan ameliyatlar sonucunda kısırlık oluşumunun da giderilmekte olduğu söylenmektedir.
Ağrılı durumlarda cerrahi ligasyon yöntemi uygulanmaktadır. Varikosel genellikle donuk tarzda ve acı vermekte olan sol testis ağrısına neden olmaktadır. Uzanma esnasında ise kaybolduğu gözlemlenmektedir. 21 yaşından daha küçük olan erkeklerde ise tedavi öncesinde testislerde küçülme olup olmadığı gözlemlenmektedir. Ameliyat sonrası küçülmüş olan testisin boyutlarının diğer testis boyutlarına ulaşması ve kısırlığın düzelmesi gerçekleşebilmektedir.
Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır? Bu işlemde amaç kapakları bozuk olan bu damarın kapatılması ve varikoselin nedeninin ortadan kaldırılmasıdır. Cerrahi yöntem ile gerçekleştirilebilmekte olan bir durumdur. Cerrahi operasyon esnasında genel anestezi altında kasıktan bir kesi açılmaktadır. Varikosele neden olan damar bağlanmaktadır. Embolizasyonunda ise kol ya da bacak toplardamarından girilerek önce varikosele neden olan damarın tespit edilmesi gerekmektedir. Daha sonra bazı maddeler ile birlikte damarın içinden tıkanması sağlanmaktadır.
Varikosel Tedavisi Belirtileri Nelerdir?
Varikosel Tedavisi Belirtileri Nelerdir? Kısırlık nedeni ile başvurmakta olan erkeklerin bir kısmında bu durum ile karşılaşılmaktadır. Testislerdeki kanı boşaltan toplardamarın varisleşmesi durumudur. Testis toplardamarının bacaklarda bulunan varis tarzı genişlemesine verilmekte olan isimdir. Genellikle ortaya çıkan belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:
- Şişlik
- Kabarıklık
- Testiste ağrı
Damarlarda meydana gelmekte olan genişleme zaman içerisinde dışarıdan görülebilecek bir boyuta ulaşmaktadır. Ardından bacaklardaki varise benzemekte olan bir hale dönüşmektedir. Aynı zamanda testiste şişlik, terleme ve aşırı ısınma durumları ile de karışı karşıya kalınmakta olduğu söylenebilmektedir.
Varikosel Tedavisi Nedenleri Nelerdir?
Varikosel Tedavisi Nedenleri Nelerdir? Nedeni tam olarak belli değildir. Toplumda çocuk sahibi olan bireylerin yaklaşık %15’lik kısmında görülmekte olan bir durumdur. Kısırlık durumuna sahip olan erkeklerin ise %40’lık bir kısmında bulunmakta olduğu gözlemlenmektedir Aynı zamanda büyük oranda sol testiste oluşum göstermektedir. Nadiren sağda olabilmekte ancak bu durumda sol tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Çünkü her iki tarafta da oluşum göstermiş olabilmektedir. Bu durumun genel olarak nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Sol tarafta bulunan testisin sağ taraftakine göre daha aşağıda olması
- Testisin sol tarafında bulunan toplardamarın sağ tarafa oranla daha uzun olması
- Sol taraf testis toplardamarın karın içerisindeki diğer komşu organlar ile anatomik ilişkisi
- Sol tarafta testis damarının boşalma şeklinin anatomik yapısı gibi özelliklerde varikoselin daha çok sol tarafta oluşması gibi nedenler bulunmaktadır.
Varikosel Tedavisi Çeşitleri
Varikosel tedavisi çeşitleri arasında hastaya en uygun olan yöntemin tercih edilmesi gerekmektedir. Hastaların belirli bir kısmına ise herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek duyulmamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Genital siğiller genellikle çeşitli virüsler nedeni ile açığa çıkan bulgulardır. Günü…Devamını oku...
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen ve her geçen yıl görülme oranı artan kanse…Devamını oku...
facebook
instagram